U cilju razvoja, očuvanja i zaštite turističkih i sportskih vrijednosti i potencijala, skupštinskom Odlukom o osnivanju 09. oktobra 2015. godine, osnovana je Javna ustanova “Sportsko-turistička organizacija opštine Stanari”(STOOS). Djelovanje STOOS-a na prvom mjestu podrazumijeva ostvarivanje javnog interesa u oblasti turizma i sporta, u skladu sa Zakonom o turizmu i Zakonom o sportu Republike Srpske.

Fokus je na poboljšanju kvaliteta života u opštini Stanari, a to se postiže kroz saradnju sa drugim subjektima koji se bave turizmom i sportom. Na taj način se maksimalno koriste prednosti položaja opštine i njenih turističkih i sportskih ponuda. Cilj je da se pokažu sve mogućnosti ovog područja i da Stanari postanu popularna kontinentalna destinacija kako za domaće tako i za strane turiste, baš kao i sportiste i sportske radnike.

Opština Stanari je savršeno mjesto za turiste i sportiste, jer ima dobar saobraćajni i geografski položaj. Svi posjetioce ovdje će uživati u prelijepim selima, dobrom gostoprimstvu, domaćim proizvodima i prijateljskoj atmosferi koja se može naći u svakom dijelu opštine.

O Stanarima

Opština Stanari smještena je u sjevernom dijelu Republike Srpske Stanari sa sjedištem u istoimenom naseljenom mjestu. Područje opštine obuhvata i naseljena mjesta: Ljeb, Dragalovci, Brestovo, Jelanjska, Cvrtkovci, Mitrovići, Osredak, Ostružnja Gornja, Ostružnja Donja, Cerovica, Radnja Donja i Raškovci. Prema rezultatima anketnog popisa koji je sproveden 2017. godine u opštini živi 8.200 stanovnika.

Površinu opštine Stanari karakteriše pretežno nizinsko-brežuljkasta konfiguracija terena sa najnižom nadmorskom visinom od 138 m (Brestovo) i najvišom nadmorskom visinom od 355 m (vrh Raskršće na tromeđi sela Brestovo, Dragalovci i Mitrovići).

Klima je umjereno-kontinentalna pa su zime hladne sa prosječnom temperaturom u januaru od 0,7 ºC, dok su ljeta umjereno topla i prosječna temperatura u julu iznosi 30,9 ºC.

Stanovništvo ovog kraja borilo se za slobodu i pravdu pa su Stanari u istoriji ostali poznati po svojim  ustancima protiv okupatora u Drugom svjetskom ratu. O tome danas svjedoči spomen kosturnica koja ponosno stoji u znak sjećanja i poštovanja prema nekoliko stotina poginulih iz ovog kao i okolnih krajeva.

Lokalna privreda oslanja se na prirodna bogatstva i rudnik lignita. To je dovelo do razvoja rudarstva, energetika, drvoprerade i poljoprivrede. Na teritoriji opštine Stanari zastupljeni su i mali obrti, a srce privrede ovog kraja su EFT- Rudnik i Termoelektrana Stanari d.o.o.

Stanari centar