Sport ima važnu ulogu u društvu i razvoju zajednice. Međutim, ostvarivanje te uloge i mogućnost razvoja sporta zavise od raznih faktora, uključujući materijalnu razvijenost društva i ekonomije, kao i unutrašnje faktore samog sporta. Obzirom da se opština Stanari nalazi na samim počecima svog razvoja uporedo sa njenim razvojem očekuje se da će i sport u našoj lokalnoj zajednici ići uzlaznom putanjom. Partnera na tom putu svi sportisti i sportski radnici svakako će naći u „Sportsko-turistička organizacija opštine Stanari“.

Na području opštine Stanari trenutno ja aktivno nekoliko sportskih klubova i sekcija. To su:  Fudbalski klub „Rudar“ Stanari,  Taekwondo kluba „Rudar“ Stanari,  Taekwondo kluba „Stanari“ Stanari i stanarska sekcija Karate kluba „Sloga“ Doboj.

Kada su sama sportska dešavanja u pitanju svakako se izdvajaju turniri u malom fudbalu koji se tokom ljeta održavaju u različitim dijelovima opštine Stanari. Najviše pažnje privlači turnir u organizaciji Fudbalskog kluba „Rudar“ Stanari koji se održava sredinom jula mjeseca svake godine.

Kako bi se održavali još značajniji sportski događaji, potrebna je određena infrastruktura.  Na prvom mjestu neophodno je stvoriti odgovarajuće uslove, kako bi se ideje kojih ne manjka sprovele u djelo.

FK Rudar Stanari Logo
FK „Rudar“ Stanari

Fudbalski klub Rudar iz Stanara osnovan je 1957. godine. Glavni inicijator osnivanja kluba bila je Mjesna zajednica Stanari i Rudnik lignita Stanari. Jedan od najvećih uspjeha, Rudar je ostvario u prvenstvu Republike Srpske u sezoni 1996/97 u kojoj je bio prvak Regionalne lige Posavsko-ozrenske regije, grupa „A“ i plasirao se u Drugu ligu Republike Srpske. U Drugoj ligi Republike Srpske FK „Rudar se takmičio u naredne četiri sezone. Najveći uspjeh u istoriji kluba ostvaren je u sezoni 2000/01 u kojoj je Rudar u okviru Druge lige Republike Srpske grupa zapad osvojio treće mjesto.

Pored toga, jedan od značajnijih uspjeha ostvaren je u sezoni 2013/14 u kojoj je FK „Rudar“ nakon 17 godina ponovo bio prvak Međuopštinske lige Doboj i plasirao se u Područnu ligu Područnog fudbalskog saveza Doboj. Pored toga, bio je pobjednik kup takmičenja u okviru Gradskog fudbalskog saveza Doboj za 2020. godinu, a 2013. godine Rudar je takođe igrao finale Kupa OFS Doboj u kojem je poražen od prvoligaša Tekstlica u Derventi.

Posljednjih nekoliko sezona, Rudar se takmičio u Područnoj ligi Doboj – Brod, pod okriljem Gradskog fudbalskog saveza Doboj, a sezoni 2022/23 FK „Rudar“ je osvojio prvo mjesto u okviru ove lige i plasirao se u Regionalnu ligu grupa Centar, što predstavlja treći rang fudbalskog takmičenja u Republici Srpskoj.

KMF Rudar CF Stanari Logo
KMF „Rudar CF“ Stanari

KMF Rudar CF Stanari je organizovan iz sportske želje i entuzijazma ljudi sa prostora opštine Stanari, kako bi se mali fudbal/futcal kao sport zadržao i omasovio na ovim prostorima, odnosno „futcal majstori“ okupili i profesionizovali kao klub, koji će vršiti promociju sportskog duha i zdravog života, kako na prostoru opštine Stanari, tako i regionu.

KMF Rudar osnovan je 2021. godine, kada je i započeo svoju premijernu sezonu u takmičenju. KMF Rudar je započeo takmičenje u drugoj futcal ligi Republike Srpske, grupa CENTAR, u kojoj je zabilježio pet pobjeda,  dva neriješena rezultata i 11 poraza, te zauzeo osmo mjesto na tabeli od 10 ekipa.

U tekućoj sezoni 2022/2023 došlo je do reorganizacije 2 lige RS, pa se KMF Rudar našao u grupi ISTOK, koja ukupno broji osam ekipa.

TKD STANARI Logo
TKD klub „Stanari“ Stanari

Taekwondo klub „Stanari“ Stanari osnovan je 2002. godine na području opštine Doboj kada je sa radom počela sekcija Taekwondo kluba „Doboj“ Doboj koja je uspješno radila sve do 2013. godine. Tada je na inicijativu nekoliko entuzijasta na čelu sa Daliborom Kovačevićem osnovana akademija borilačkih sportova „Rudar“ Stanari u čijem sastavu su radile sekcije taekwondo karatea, kik-boksa, aerobika i rekreativna sekcija, a 2015. godine nakon odluke o pojedinačnom djelovanju svake navedene sekcije, Akademija je preregistrovana u Klub borilačkih sportova „Rudar“ Stanari u kome se trenira taekwondo.

Klub je u svom dugogodišnjem radu zauzimao veoma konkurentne pozicije i osvajao mnogobrojne rezultate na domaćoj i međunarodnoj sceni, a svoj rad je promovisao krajem svake kalendarske godine na svečanoj sjednici na kojoj se proglašavaju najuspješniji sportisti i sportski radnici.

TKD Rudar Stanari Logo
TKD klub „Rudar“ Stanari

Taekwondo klub “Rudar” Stanari je osnovan 2013. godine na inicijativu nekoliko mladih entuzijasta. Upravu kluba čine predsjednik kluba Slaviša Popović, sekretar kluba Radiša Popović i predsjednik skupštine Nenad Jerinić.

Klub je punopravni član Taekwondo saveza Republike Srpske i upisan je u registar sportskih organizacija u Ministarstvu porodice, omladine i sporta. Teakwon-do klub “Rudar” Stanari pripada Internacionalnoj Taekwondo federaciji (ITF) i nastupa na takmičenjima pod okriljem ove organizacije, promoviše sport i zdrav način života, te informiše djecu i omladinu o važnosti bavljenja sportom. Klub broji oko 30 punopravnih članova, a među članovima Teakwon-do kluba “Rudar” Stanari su takmičari i rekreativci razne životne dobi.

Karate klub Sloga Doboj Logo
Karate klub „Sloga“ Doboj, sekcija Stanari

Karate klub „Sloga“ Doboj osnovan je 26.januara 1976. godine i ima nekoliko sekcija, a jedna od njih je u Stanarima. Sekcija Stanari, osnovana je u novembru 2015. godine i predstavlja jednu uspješnu sekciju mladih takmičara, što potvrđuju rezultati ostvareni na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Treninzi se održavaju pod vođstvom šefa stručnog štaba Boška Sušića i to u veoma dobrim uslovima za treniranje u sali koja se nalazi u zgradi opštine u Stanarima.

Karate kao sport omogućava pravilan fizički razvoj, pospješuje razvoj pozitivnih crta ličnosti, a pomaže i kod određenih deformiteta u razvoju. Karate klub „Sloga“ – sekcija Stanari omogućuava svim članovima da svoje vještine i znanje pokažu na sportskim takmičenjima u zemlji i inostranstvu.